Hoe ga je om met de onrust, stress of spanning die de coronacrisis met zich meebrengt?
De coronacrisis brengt onrust, stress en spanning met zich mee, en toch durf ik te stellen dat deze crisis het beste in de mens naar boven brengt. Duizenden hulpverleners werken zich uit de naad, de solidariteit groeit en dat brengt mensen dichter bij elkaar.
Tegelijkertijd hangt de onvoorspelbaarheid van deze crisis in de lucht. Een onvoorspelbaarheid die gepaard gaat met onzekerheid, angst, kwetsbaarheid en een gevoel van onvrijheid. Wat misschien nog wordt versterkt door zorgen over je eigen gezondheid, die van je kinderen of van een familielid.
Als Integral Coaching®- en Mindfulnesstrainer geef ik je graag 6 tips om met al deze emoties om te gaan.
Tip 1 : vergroot je invloedscirkel :
Amerikaanse auteur Stephen Covey, bekend voor zijn boek 'The 7 habits of highly effective people', stelt dat je je stress kunt verminderen door je te richten op datgene waar we wél een invloed op kunnen uitoefenen. Zo maakt hij een onderscheid tussen een grote cirkel van betrokkenheid en een kleine cirkel van invloed.
In de cirkel van betrokkenheid vinden we de zaken waar we geen invloed op hebben, zoals ‘de wereld’, onze opvoeding, onze afkomst en het verleden. Als we ons hier te hard op focussen, zijn we vaak reactief of voelen we ons machteloos. Mensen die zich echter in de cirkel van invloed bevinden, denken na over hoe ze de situatie kunnen beïnvloeden. Zij handelen proactief en door dat te doen, wordt deze cirkel van invloed vergroot. Zo word je meteen een stuk doeltreffender in wat je doet.
Als we dit in het licht van de coronacrisis stellen, dan ligt het feit dat je nu geen onnodige verplaatsingen mag maken in de cirkel van betrokkenheid. Elke dag een wandeling doen waarbij je voldoende afstand houdt, daarentegen, ligt binnen je cirkel van invloed.
Tip 2: stel een planning op en creëer dagelijkse routines :
Plan je dag in zodat je je tijd efficiënter besteedt. Dit vermindert je stress en vergroot het gevoel dat je controle hebt over je leven. Een (weliswaar haalbare) planning geeft je de mogelijkheid om zelf je gedrag te sturen en bij te houden wat je wil doen en wat je al gedaan hebt.
Probeer ook een routine te creëren waarbij je bijvoorbeeld op een vast uur opstaat en overdag ook tijd maakt om te bewegen. Voor heel wat mensen die niet vertrouwd zijn met thuiswerken helpt het om een vast uur te beginnen en te stoppen met werken.
Tip 3: bouw voldoende rustmomenten in
Bouw enkele rustmomenten per dag in, zodat je weer in contact komt met het heden en in evenwicht kan blijven. Stop even met wat je aan het doen bent, al is het maar enkele minuten, en richt je aandacht naar binnen. Focus op je ademhaling en op wat je ziet en hoort.
Ik creëerde een onderstaande podcast om je tijdens deze rustmomenten te begeleiden naar een plek waar je kalmte, tevredenheid en veiligheid kunt ervaren.
Tip 4: doseer de prikkels die je laat binnenkomen
Met prikkels bedoel ik in deze tijden vooral de berichtgeving over het coronavirus. Reduceer de momenten waarop je berichten hierover toelaat tot twee keer per dag en beperk je enkel tot de officiële bronnen. Schuim sociale media niet af op zoek naar iedereens mening of negatieve uitingen over deze crisis. Het is verstandig om niet te veel nieuwsberichten te lezen, want dat veroorzaakt stressreacties, waardoor je voortdurend alert en gespannen blijft.
Tip 5: geef aandacht aan je emoties
Het is volkomen normaal dat we in deze crisis angst, verdriet, spanning of chaos ervaren. De wereld waarin we leven is immers op erg korte tijd veel veranderd en minder voorspelbaar geworden. Geef aandacht aan je emoties en probeer ze te benoemen, zodat je er beter mee om kunt gaan. Ervaar je intense emoties, ga dan wandelen totdat je voelt dat je gevoelens in hevigheid afnemen. Lees hier hoe je met je emoties kunt omgaan in vier eenvoudige stappen.
Tip 6: ontwikkel dankbaarheid voor wat er wel nog is
Richt je aandacht op wat wel nog goed gaat. Treed hiervoor in contact met het hier en nu. Misschien merk je de schoonheid van de natuur op, de ontluikende lente, het zonlicht, de verbondenheid met je gezin of met een vriend, de online contacten die wel nog mogelijk zijn, de vele hulpverleners die voor ons in de weer zijn, de initiatieven van solidariteit in jouw gemeente … Geniet ervan en wees dankbaar.